Tuesday, September 15, 2009

Bireysel Silahlar Yasaklanmalı



Hem şimdi ve hem de gelecek için çok önemli bir konu var: Bireysel silahlar! Konunun önemi daha iyi anlaşılsın diye dünyadan ve Türkiye’den bazı istatistikler vererek yazıma başlayacağım. Dünyada savaşlar nedeniyle bir yılda ölenlerin sayısı ortalama 300 bin iken, barışın hakim olduğuna inanılan bölgelerde bir yıl boyunca bireysel silahlanmanın yarattığı sessiz çatışma ortamında 200 bin kişi hayatını kaybediyor! Bir başka deyişle savaşta ölenlerin üçte ikisi kadar insan da bireysel silahlanmanın kurbanıdır!..
Dünyada kayıtlı 638 milyon silahtan 260 milyonu devletlerin kontrolündedir. Buna karşılık, özel kişilerin elinde 378 milyon silah bulunuyor. Yani, bireylerin elinde devletlerden daha fazla silah var! ABD'de bireysel silahlar yüzünden yılda ortalama 11 bin kişi hayatını kaybediyor! Türkiye'de ise yılda ortalama 3 bin kişi bireysel silahlarla hayatını kaybediyor. Ülkemizde 1 milyon 800 bini kuru sıkı olmak üzere ruhsatlı/ruhsatsız 7 milyondan fazla silah bulunuyor. Yani, Türkiye'de her 10 kişiden biri silahlı!..
Bu istatistikleri çoğaltabiliriz; rakamlar üç aşağı beş yukarı değişebilir. Ancak genel manzara ortada. Türkiye’de yılda ortalama 3000 kişinin ölmesinin yanında bir de gelecekte olası bir iç savaş durumu da dikkate alınmak durumunda. Gelecekte, ki bu yakın gelecek de olabilir, Türk-Kürt milliyetçiliğinin ya da başka iç çatışma meselelerinin hangi noktaya geleceği bilinmiyor. Bir saman alevi şeklinde yerel parlama yapıp bir süre sonra da sönecek midir bu tür konular, yoksa alevler daha gürleşip daha yoğunlaşacak mıdır?
Zeki devletler ve zeki insanlar en iyi senaryoya göre değil en kötü senaryoya göre hazırlanırlar. İlerde olası bir iç savaş tehdidine karşı önemli bir önlem de işte bu bireysel silahların yasaklanması meselesidir. Silah ruhsatları (tabanca ve yivli av tüfeği) 1953 tarihli 6136 sayılı "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkındaki Kanun" ve bu kanunun uygulamasına yönelik olarak çıkarılan 1991 tarih ve 91/1779 karar sayılı "Ateşli Silah Yönetmeliğine" göre verilmektedir. Buna göre 21 yaşını doldurmuş ve mani hali bulunmayan herkes silah ruhsatı alabilir!

Bu ve benzeri kanunlar mutlaka iptal edilmeli, Türkiye’deki bütün bireysel silahlar hemen toplatılmalıdır. Bu zaten “Uygar” olmanın, “İnsan” olmanın da bir gereğidir. Uygar insanın silahla işi olmaz. Özellikle kentsel alanda güvenlik güçleri haricinde hiçbir evde, hiçbir kimsede silah bulunmamalıdır. Hatta şartlar düzeldiğinde Ordu hariç öteki güvenlik güçleri de tıpkı İngiltere’de olduğu gibi silahsızlaştırılmalıdır.

Silahlar orduların işidir, sivillerin silahlarla ilgileri kesinlikle kesilmelidir. Uzun vadede ordular bile silahsızlandırılmalıdır. Türkiye’de bu ve benzeri şekilde yapılacak çok iş var, ancak gelmiş geçmiş hükümetlerimiz bir sümüklüböcekten hem düşünme ve hem de hız bakımından binlerce kez daha yetersiz, daha yavaşlar!.. “Doğru düşün, hızlı düşün, hızlı uygula!” İşte bu sade formüle uygun yöneticilere sahip olma dileklerim ve saygılarımla…

Mehmet Murat ildan

No comments:

Post a Comment