Sunday, September 13, 2009

Kahramanların Öteki Yüzleri



Görünenin arkasındaki görünmeyene de bakmak gerek. Bugün ABD'de ders kitaplarında bir halk kahramanı olarak geçer Kristof Kolomb. Bizler de gerek filmlerden ve gerekse de okuduğumuz kitaplardan özellikle küçüklüğümüzde Kristof Kolomb'u çok severdik. Bu bakış açısıyla o büyük bir kaşiftir. Ancak bir de görmediğimiz bir yüz var.

Kolomb, Amerikan yerlilerini her zaman övmüştür, onların barışçıllıklarına, yumuşak huylarına övgüler yağdırmıştır ve sonra da şu can alıcı cümleyi yazmıştır günlüklerine: "Yerlilerden çok iyi hizmetkar olur. Sadece elli adamla bütün bu yerlilere egemenliğimizi kabul ettirebilir ve onlara her istediğimizi yaptırabiliriz." Burada resmi tarih sona eriyor ve başka bir tarih başlıyor.
İspanyol kilise büyüğü Bartolome De las Casas Amerika kıtasındaki yerlilere uygulanan akıl almaz işkenceleri kağıda dökmüş bir piskopostur. İspanyolların yerlilere yaptıkları vahşeti en ince ayrıntılarına kadar anlatmıştır ve bu değerli bilgiler Türkiye'de basılmıştır.


Kitabın orijinal ismi: 'Brevisima Historia de la Destruccion de las İndias (Yerlilerin Yok Edilişinin Çok Kısa Tarihi.) İspanyol vahşetini İspanya kralı Felipe'ye uzun uzadıya rapor halinde de vermiştir bu papaz! Demek ki, bazı tarihi kişiliklerin etrafında dolaşıp onlara farklı açılardan baktığımızda bazen bir kahraman, bazen bir sömürgeci, bazen de bir katil görebiliriz.




Mehmet Murat ildan

No comments:

Post a Comment